Hoe beoordeel je een sollicitant?

Als je als bedrijf samenwerkt met diverse uitzendbureaus, dan krijg je verschillende CV’s te zien. Daarnaast hoor je van de ene recruiter nog mooiere verhalen dan van de andere recruiter. Geschikt personeel vinden is een arbeidsintensief proces, vooral als je uiteindelijk voor de verkeerde kandidaat kiest. Wij zijn hier dagelijks mee bezig en daarom delen we in deze blog wat tips met je.

Kijk naar de ervaring en het enthousiasme


Ervaring zegt niet alles, maar is wel een belangrijke graadmeter. Je kunt gelijk zien hoelang hij of zij bij andere bedrijven heeft gewerkt en welke taken daar zijn uitgevoerd. Je kunt hierdoor beoordelen welke taken hij of zij aankan maar je kunt ook zien of het een job-hopper is.

Wat voor karakter heeft deze persoon


Probeer tijdens het kennismakingsgesprek te kijken wat het karakter is van deze persoon. Zijn ze geordend, creatief, zorgzaam of heel direct. En de vraag is of dit karakter ook bij de bedrijfscultuur past. Vaak wordt er alleen gekeken naar de harde eigenschappen zoals ervaring en vaardigheden, maar het gaat regelmatig mis op de zachte eigenschappen zoals communicatie en teamwork.

Spreek de verwachtingen uit


Vaak is het voor veel bedrijven lastig om aan te geven wat ze van een sollicitant verwachten. Terwijl dit heel erg belangrijk is om vanaf het begin uit te spreken. Bepaal 3 belangrijke criteria en leg deze op tafel neer tijdens een kennismakingsgesprek. Je kunt dit bijvoorbeeld ook doen in de vorm van dilemma’s of cases. Denk bijvoorbeeld aan de vraag: “Je moet samenwerken met je collega maar hij loopt de kantjes ervan af, wat doe je dan?”.

De voorwaarden en de cijfers


Laten we eerlijk zijn, uiteindelijk draait het ook om de arbeidsvoorwaarden. Hoeveel kost de arbeidskracht? Waar moet hij vandaan komen? Welke secundaire arbeidsvoorwaarden worden er verwacht? Allemaal punten die ook meetellen in de overweging van kandidaten.

Gevoel zegt ook heel veel!


Vertrouw ook op je gevoel, als je een goed gevoel krijgt van de kandidaat en voor 70% voldoet hij of zij aan het wensenlijstje, ga er dan voor. In deze tijd waarin we nu leven is het vinden van de perfecte kandidaat steeds lastiger geworden. Niet iedereen voldoet over alle benodigde ervaring, maar vaak zijn ze wel bereidt om te leren. Wees kritisch maar blijf realistisch. Kijk daarom goed waar nog groeipotentie zit in de kandidaat en hoe je hem binnen je bedrijf effectief kunt inzetten.

Op zoek naar personeel maar geen idee hoe je dit goed moet aanpakken? Wij nemen dit graag helemaal bij je uit handen met een inhouse traject.Direct inschrijven

Werkgever

Werknemer

Inloggen in backoffice

Klantenreviews

4.9/5 sterren
(145 reviews)
J. Velthoven
“Via een LinkedIn post (stageplaats gezocht) werd ik benadert door Breevaart. Breevaart benaderde mij vrijwel direct en nodigde me uit voor een gesprek. Louwrens gaf me een warm welkom en voelde me meteen op mijn gemak. Omdat voor mij de locatie wat ongunstig ligt, heb ik toch de vacature afgeslagen. Maar ik zou Breevaart zeker aan raden als je op zoek bent naar een baan of stage. Ze kijken niet alleen naar je cv, maar ook naar de kandidaat als persoon. Zo fijn!"
Jeroen Slaman
“Kwam in contact met Breevaart door een leuke vacature die ik zag. Erop gereageerd en bijna direct een goed gesprek gehad en daarna in contact gekomen met Ruben die mij verder hielp. Op gesprek geweest en dezelfde dag al een telefoontje voor een gesprek bij een bedrijf voor loodgieter. Op gesprek geweest en begin 4 april daar. Zeker aan te raden als je een baan zoekt om hier eens te kijken, je bent zeker geen nummertje maar je bent echt iemand die ze graag aan het werk helpen en hele fijne communicatie met Ruben daar. Gewoon top en doorgaan zo💪💪"
Roos Zoeteman
“Super ervaring gehad, het kon niet beter! Drie weken geleden bij Louwrens op gesprek geweest en hij heeft gezorgd voor een nieuwe baan die helemaal voldoet aan mijn wensen. Binnen 3 weken was alles rond!"
Christiaan Mourik
“Ik ben fijn geholpen door Hans bij het vinden van een nieuwe baan!"
© 2023 Breevaart Personeel  - Sitemap - Website realisatie door Vanderperk Groep