416

BLOGS

10 vragen die je als werkgever kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Het is best gek, een sollicitant moet je in één gesprek beoordelen en daarmee breng je vervolgens 40 uur per week mee door. Voor je relatie heb je tientallen dates voordat je eenmaal zoveel tijd per week gaat doorbrengen. Om ervoor te zorgen dat je alles uit het sollicitatiegesprek haalt, geven we hier een samenvatting van de belangrijkste vragen.

1. Hoe zou je jezelf omschrijven?


Hoe fijn is het, als de sollicitant voor je over zelfkennis beschikt. Dat ze niet alleen maar de positieve punten benoemen maar ook kritisch kunnen zijn naar zichzelf. Dat ze het bijvoorbeeld niet alleen over hun werk hebben maar ook over hun vrije tijd.

2. Waarom solliciteer je?


Misschien wel één van de beste vragen tijdens een sollicitatiegesprek, dit is namelijk waarop het allemaal neerkomt. Het antwoord dat je hierop krijgt, gaat jou al heel veel vertellen over de kandidaat.

3. Waarom pas je in deze functie?


Dit is het moment waarop de kandidaat zich gaat verkopen. Wees dus kritisch als je het antwoord aanhoort. Noteer desnoods de punten die ze benoemen zodat je hier later op terug kunt komen en de diepte in kunt gaan.

4. Wat verwacht je van de baan?


Met deze vraag kun je achterhalen hoe goed ze zich verdiept hebben in de vacature en het bedrijf waar ze terechtkomen. Bepaal ook voor jezelf wat je van hen verwacht en spreek dit ook gelijk uit.

5. Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?


Hebben ze momenteel nog een baan, dan is het goed om deze vraag te stellen. Dit zegt namelijk veel over henzelf en wat ze van hun werkgever verwachten. Het laat je daarnaast bijvoorbeeld ook nadenken over je eigen organisatie en hoe deze is ingericht.

6. Wat zijn je sterke punten?


Geloof ons maar, ze weten vaak de sterke punten als eerste te benoemen. Een vervolgvraag zou kunnen zijn: ‘Hoe denk je deze punten te kunnen toepassen in deze functie?”.

7. Waar zie jij nog verbeterpunten voor jezelf?


Wil je weten of jullie een match zijn? Dan is dit een goede vraag om te stellen. Vervolgens kun je vragen wat hij van je nodig heeft om hieraan te werken.

8. Welke rol neem jij vaak aan in een team?


De vraag of iemand een teamplayer is, wordt vaak met ‘Ja’ beantwoord. Met deze open vraag krijg je veel meer informatie waarmee je uiteindelijk ook meer kunt.

9. Waar zie je jezelf over 5 jaar?


Willen ze graag doorgroeien? Willen ze graag minder werken? Of vinden ze het eigenlijk wel prima zoals het nu is. Een belangrijke vraag want hiermee kun je ook rekening houden in je personeelsplanning.

10. Wat zouden vrienden of familie over jou zeggen?


Het is geen standaard vraag en dat maakt deze dan ook zo leuk! Hierdoor moet de kandidaat vanaf een afstandje naar zichzelf kijken. Daarnaast moet hij/zij na gaan denken hoe ze overkomen op een ander.

Het grote voordeel van een uitzendbureau inzetten? Dat wij al veel van deze vragen stellen daardoor hebben wij al geselecteerd of deze kandidaat bij jouw bedrijf past.
Toch adviseren wij om altijd nog even met de kandidaat te gaan zitten en deze vragen te stellen. Het zorgt er namelijk ook voor dat je je personeel beter begrijpt en ze daardoor ook langer bij je blijven.Kan ik u helpen?

Neem contact op met

Ervaringen van anderen

Parkzoom 24
2922 CT
Krimpen aan den IJssel

+31 180 - 471 585
info@breevaartpersoneel.nl
© 2024 Breevaart Personeel  - Sitemap - Website realisatie door Vanderperk Groep