433

BLOGS

Wijzigingen in CAO voor uitzendkrachten per 1 juli 2023

Vanaf 1 juli 2023 zijn er veranderingen plaatsgevonden omtrent de ABU-CAO. Daarom delen we graag een handig overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Uitzendbeding bij ziekte


Eerst en vooral, het uitzendbeding bij ziekte. Voorheen werd de uitzendovereenkomst met uitzendbeding bij ziekte automatisch beëindigd volgens de cao. Maar, verrassing! De Hoge Raad heeft hier nu een andere regeling in doorgevoerd. Alleen als de inlener echt vraagt om beëindiging, mag de uitzendovereenkomst eindigen. Dus, vanaf 1 juli 2023 kunnen opdrachtgevers niet zomaar de inzet van een flexibele medewerker stopzetten bij ziekte. Dat betekent dat de flexibele medewerker gewoon in dienst blijft en recht heeft op loon na één wachtdag (ongeacht het soort contract). Is de flexibele medewerker nog steeds ziek op de afgesproken einddatum? Geen zorgen, er is recht op een Ziektewetuitkering.
Sinds 17 maart 2023 is het uitzendbureau namelijk verplicht om de ziektewetuitkering van een uitzendkracht die in fase A of 1-2 zat, aan te vullen. De uitzendkracht ontvangt van het UWV een ziektewetuitkering van 70%. Het uitzendbureau moet dit de eerste 52 weken aanvullen tot 90% en in de daaropvolgende 52 weken tot 80%. Houd er wel rekening mee dat het uitzendbeding voor andere situaties gewoon blijft gelden, dus die flexibiliteit is nog steeds intact!

Periodieke verhogingen en inschaling


Vanaf 1 juli 2023 krijgt elke uitzendkracht het recht op een periodieke verhoging (yes, extra cash!). Als die verhoging afhangt van een beoordeling, dan moet de inlener kunnen aantonen dat er een negatieve beoordeling was om géén verhoging te geven.
Hieronder een overzicht van de minimumlonen vanaf 1 juli 2023. Dit geldt tot 1 januari 2024.

Minimumloon

Uitbreiding inlenersbeloning en transitievergoeding


Dat is nog niet alles! Vanaf 1 juli 2023 worden de extraatjes en vergoedingen die vast personeel krijgt ook van toepassing op uitzendkrachten. Denk aan kostenvergoedingen die samenhangen met het dienstverband en of/ het vervullen van de functie, zoals: reiskosten, gereedschapskosten etc.
Als een uitzendkracht recht heeft op een transitievergoeding en die wordt niet uitbetaald, dan kan diegene dat binnen 3 maanden na de laatste werkdag claimen. Maar wacht niet te lang, na die 3 maanden is het helaas te laat. Maar geen zorgen, vanaf nu heeft de uitzendwerkgever 12 maanden de tijd om die vergoeding alsnog te betalen.

Rechtspositie en beschikbaarheid


Opvolgende uitzendovereenkomsten in fase A moeten vanaf nu minimaal vier weken duren. Dus, elk tweede, derde, vierde (et cetera) contract moet tenminste vier weken moet duren. Dit was al zo voor uitzendovereenkomsten zonder uitzendbeding (detacherings-overeenkomsten), maar wordt nu uitgebreid naar alle type contracten.
Bovendien krijgen uitzendkrachten met de nieuwe cao ook meer zeggenschap over hun beschikbaarheid bij het maken van roosters. Dit betekent dat de uitzendkracht tenminste inzetbaar moet zijn voor de afgesproken contracturen, maar dat extra beschikbaarheid wel redelijk moet blijven én dit met de uitzendkracht moet worden afgesproken.

Pensioen


Partijen bij de cao zijn stappen aan het zetten voor een beter en moderner pensioen, helemaal aangepast aan de huidige tijden. Als onderdeel daarvan komt er vanaf 1 juli 2023 geen wachttijd meer voor deelname aan de Basisregeling. Dus vanaf dag één wordt er al pensioen opgebouwd. Met ingang van 1 januari 2024 kunnen uitzendkrachten vanaf 18 jaar ook al aan hun pensioen opbouw beginnen, dus dat is ook een mooi vooruitzicht!

Dat waren de veranderingen op een rijtje! Maar onthou, deze wijzigingen zijn nog niet definitief. De Wet: toekomst pensioenen moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Maar geen zorgen, wij houden je op de hoogte!

Lees hier al onze blogs!

Kan ik u helpen?

Neem contact op met

Ervaringen van anderen

Parkzoom 24
2922 CT
Krimpen aan den IJssel

+31 180 - 471 585
info@breevaartpersoneel.nl
© 2024 Breevaart Personeel  - Sitemap - Website realisatie door Vanderperk Groep