Hoe beoordeel je een sollicitant?

Als je als bedrijf samenwerkt met diverse uitzendbureaus, dan krijg je verschillende CV’s te zien. Daarnaast hoor je van de ene recruiter nog mooiere verhalen dan van de andere recruiter. Geschikt personeel vinden is een arbeidsintensief proces, vooral als je uiteindelijk voor de verkeerde kandidaat kiest. Wij zijn hier dagelijks mee bezig en daarom delen we in deze blog wat tips met je.

Kijk naar de ervaring en het enthousiasme


Ervaring zegt niet alles, maar is wel een belangrijke graadmeter. Je kunt gelijk zien hoelang hij of zij bij andere bedrijven heeft gewerkt en welke taken daar zijn uitgevoerd. Je kunt hierdoor beoordelen welke taken hij of zij aankan maar je kunt ook zien of het een job-hopper is.

Wat voor karakter heeft deze persoon


Probeer tijdens het kennismakingsgesprek te kijken wat het karakter is van deze persoon. Zijn ze geordend, creatief, zorgzaam of heel direct. En de vraag is of dit karakter ook bij de bedrijfscultuur past. Vaak wordt er alleen gekeken naar de harde eigenschappen zoals ervaring en vaardigheden, maar het gaat regelmatig mis op de zachte eigenschappen zoals communicatie en teamwork.

Spreek de verwachtingen uit


Vaak is het voor veel bedrijven lastig om aan te geven wat ze van een sollicitant verwachten. Terwijl dit heel erg belangrijk is om vanaf het begin uit te spreken. Bepaal 3 belangrijke criteria en leg deze op tafel neer tijdens een kennismakingsgesprek. Je kunt dit bijvoorbeeld ook doen in de vorm van dilemma’s of cases. Denk bijvoorbeeld aan de vraag: “Je moet samenwerken met je collega maar hij loopt de kantjes ervan af, wat doe je dan?”.

De voorwaarden en de cijfers


Laten we eerlijk zijn, uiteindelijk draait het ook om de arbeidsvoorwaarden. Hoeveel kost de arbeidskracht? Waar moet hij vandaan komen? Welke secundaire arbeidsvoorwaarden worden er verwacht? Allemaal punten die ook meetellen in de overweging van kandidaten.

Gevoel zegt ook heel veel!


Vertrouw ook op je gevoel, als je een goed gevoel krijgt van de kandidaat en voor 70% voldoet hij of zij aan het wensenlijstje, ga er dan voor. In deze tijd waarin we nu leven is het vinden van de perfecte kandidaat steeds lastiger geworden. Niet iedereen voldoet over alle benodigde ervaring, maar vaak zijn ze wel bereidt om te leren. Wees kritisch maar blijf realistisch. Kijk daarom goed waar nog groeipotentie zit in de kandidaat en hoe je hem binnen je bedrijf effectief kunt inzetten.

Op zoek naar personeel maar geen idee hoe je dit goed moet aanpakken? Wij nemen dit graag helemaal bij je uit handen met een inhouse traject.Kan ik u helpen?

Neem contact op met

Hans Bos
Recruiter Bouw, Infra en Groen
Hans@breevaartpersoneel.nl
0180-471585

06 - 27312297Direct inschrijven

Werkgever

Werknemer

Inloggen in backoffice

Klantenreviews

4.9/5 sterren
(152 reviews)
Bilal Arharbi
“Een uitstekende uitzendbureau die in minder dan een week tijd een nieuwe baan voor me hebben gevonden. Alle medewerkers zijn hartstikke vriendelijk, respectvol, grappig en sociaal. Opzoek naar een nieuwe baan? dan ben je bij deze uitzendbureau op het goeie adres!"
Dannysonn
“Hans is echt een top vent! Staat altijd klaar voor zijn personeel en gaat er echt voor, 1 van de weinige uitzendbureaus waar ik tenminste op bouwen kan en vertrouwen kan!"
Rolf van Doorn
“Breevaart Personeel heeft veel kennis van verschillende sectoren en is in staat om op maat gemaakte oplossingen te bieden die voldoen aan de behoeften en wensen van hun klanten en werknemers. Ik kan Breevaart Personeel dan ook ten zeerste aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar een professionele en betrouwbare partner in personeelszaken!"
Clifton Chery
“In slechts 5 werkdagen een baan als Lasser bij Breevaart Personeel verkregen. In een vrij ontspannen sfeer middels een open sollicitatie met Rick en zijn bemiddeling, kwam dit vlotte resultaat tot stand. Geweldig."
© 2023 Breevaart Personeel  - Sitemap - Website realisatie door Vanderperk Groep