Hoe beoordeel je een sollicitant?

Als je als bedrijf samenwerkt met diverse uitzendbureaus, dan krijg je verschillende CV’s te zien. Daarnaast hoor je van de ene recruiter nog mooiere verhalen dan van de andere recruiter. Geschikt personeel vinden is een arbeidsintensief proces, vooral als je uiteindelijk voor de verkeerde kandidaat kiest. Wij zijn hier dagelijks mee bezig en daarom delen we in deze blog wat tips met je.

Kijk naar de ervaring en het enthousiasme


Ervaring zegt niet alles, maar is wel een belangrijke graadmeter. Je kunt gelijk zien hoelang hij of zij bij andere bedrijven heeft gewerkt en welke taken daar zijn uitgevoerd. Je kunt hierdoor beoordelen welke taken hij of zij aankan maar je kunt ook zien of het een job-hopper is.

Wat voor karakter heeft deze persoon


Probeer tijdens het kennismakingsgesprek te kijken wat het karakter is van deze persoon. Zijn ze geordend, creatief, zorgzaam of heel direct. En de vraag is of dit karakter ook bij de bedrijfscultuur past. Vaak wordt er alleen gekeken naar de harde eigenschappen zoals ervaring en vaardigheden, maar het gaat regelmatig mis op de zachte eigenschappen zoals communicatie en teamwork.

Spreek de verwachtingen uit


Vaak is het voor veel bedrijven lastig om aan te geven wat ze van een sollicitant verwachten. Terwijl dit heel erg belangrijk is om vanaf het begin uit te spreken. Bepaal 3 belangrijke criteria en leg deze op tafel neer tijdens een kennismakingsgesprek. Je kunt dit bijvoorbeeld ook doen in de vorm van dilemma’s of cases. Denk bijvoorbeeld aan de vraag: “Je moet samenwerken met je collega maar hij loopt de kantjes ervan af, wat doe je dan?”.

De voorwaarden en de cijfers


Laten we eerlijk zijn, uiteindelijk draait het ook om de arbeidsvoorwaarden. Hoeveel kost de arbeidskracht? Waar moet hij vandaan komen? Welke secundaire arbeidsvoorwaarden worden er verwacht? Allemaal punten die ook meetellen in de overweging van kandidaten.

Gevoel zegt ook heel veel!


Vertrouw ook op je gevoel, als je een goed gevoel krijgt van de kandidaat en voor 70% voldoet hij of zij aan het wensenlijstje, ga er dan voor. In deze tijd waarin we nu leven is het vinden van de perfecte kandidaat steeds lastiger geworden. Niet iedereen voldoet over alle benodigde ervaring, maar vaak zijn ze wel bereidt om te leren. Wees kritisch maar blijf realistisch. Kijk daarom goed waar nog groeipotentie zit in de kandidaat en hoe je hem binnen je bedrijf effectief kunt inzetten.

Op zoek naar personeel maar geen idee hoe je dit goed moet aanpakken? Wij nemen dit graag helemaal bij je uit handen met een inhouse traject.



Kan ik u helpen?

Neem contact op met

Hans Bos
Recruiter Bouw, Infra en Groen
Hans@breevaartpersoneel.nl
0180-471585

06 - 27312297



Direct inschrijven

Werkgever

Werknemer

Inloggen in backoffice

Klantenreviews

4.9/5 sterren
(160 reviews)
Supa Fried
“Zeer tevreden over de samenwerking met Breevaart. Duidelijke communicatie en een fijne gevoel tijdens het hele sollicitatie proces. De beste ervaring die ik heb gehad met een uitzendbureau!"
Marc Oosterhoff
“Binnen een week na het eerste gesprek aan het werk gegaan bij Breur. Verder is de begeleiding heel goed en reageren de mensen van Breevaart heel snel. Ik ben heel positief en zou Breevaart ook zeker aanraden."
othy has
“Een van de Beste uitzendbureau’s , ik heb met Rick een gesprek gehad het was echt gezellig en positief, hij denkt mee en hij zoekt naar de beste baan voor zijn personeel."
kaes sy
“Dit uitzendbureau is prefect, ik had dinsdag kennismaking gesprek en vandaag heb ik met hun mijn contract ondertekend, dus binnen 3 werkdagen hebben ze voor mij werk geregeld. Alle dank aan Gerrard Opschoor."
© 2024 Breevaart Personeel  - Sitemap - Website realisatie door Vanderperk Groep