Veranderingen personeel in 2023

Het kabinet heeft in september de plannen gepresenteerd en daarin zijn een aantal dingen naar voren gekomen die van invloed zijn op zowel werkgever als werknemer. Daarom nemen wij een aantal belangrijke punten door, zodat je voorbereid bent op 2023.

1. Stijging minimumloon


We beginnen gelijk met de grootste verandering in 2023 en dat is de stijging van het minimumloon. Dit gaat namelijk in één keer hard omhoog met 10,15%.

2. Minder loonheffingen en meer arbeidskorting


De loonheffingen worden elk jaar opnieuw geïndexeerd. In 2023 zal de eerste belastingschijf met 0,14% zakken en zal de arbeidskorting omhoog gaan. Per saldo zullen werknemers iets meer overhouden onderaan de loonstrook.

3. Reiskostenvergoeding naar 21 cent per kilometer


In 2006 was de laatste keer dat onze reiskostenvergoeding werd verhoogd, vanaf januari 2023 gaat de reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer naar 23 cent per kilometer. Vergoed je al een hogere kilometervergoeding? Dan is vanaf 2023 tot 21 cent onbelast en zal het merendeel of gebruteerd, of in de vrije ruimte van de werkkostenregeling moeten vallen.
Het kabinet is overigens voornemens om in 2024 de onbelaste kilometervergoeding verder te verhogen naar 22 cent.

4. De pensioenleeftijd gaat verder omhoog


Vanaf 1 januari 2023 schuift de pensioenleeftijd op naar 66 jaar en 10 maanden. Iedereen die na 31 mei 1956 en voor 1 maart 1957 is geboren, in 2023 de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

5. Vrijgestelde thuiswerkvergoeding


In het afgelopen jaar werd er een vrijgestelde thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag geïntroduceerd, deze kan onbelast vergoed worden. In 2023 gaat dit bedrag omhoog naar 2,13 euro per dag.
Dat is nog steeds niet heel veel want uit onderzoek van Nibud kwam naar voren dat de kosten voor thuiswerkers gemiddeld op 3,05 euro per dag liggen.

6. De werkkostenregeling wordt waarschijnlijk ruimer


In 2023 wordt de vrije ruimte voor de werkkostenregeling waarschijnlijk iets ruimer. Over een loonsom tot € 400.000 wordt in 2023 1,92% vrije ruimte berekend ten opzichte van 1,7% in 2022. Boven de € 400.000 geldt nog steeds het percentage van 1,18%. Met het vergroten van de vrije ruimte hebben werkgevers iets meer ruimte om hun werknemers onbelaste vergoedingen te geven.

7. Nadelige wet-en regelgeving voor zzp’ers


Sinds 2020 wordt de zelfstandigenaftrek in stappen verlaagd. In 2023 wordt de zelfstandigenaftrek in totaal met € 1.280 verlaagd van € 6.310 naar € 5.030. De zelfstandigenaftrek wordt verder verlaagd tot deze in 2027 €900 bedraagt. Hierdoor maakt het kabinet het steeds minder interessant om als zzp’er te werken.
De Wet DBA geeft regels rondom de beoordeling van arbeidsrelaties en het tegengaan van schijnzelfstandigheid. Het kabinet zal deze Wet DBA nog verder uit gaan werken om gezagsverhoudingen te verduidelijken.

Kunnen wij u helpen?

neem contact op met

Direct inschrijven

Werkgever

Werknemer

Inloggen in backoffice

Klantenreviews

4.9/5 sterren
(152 reviews)
Bilal Arharbi
“Een uitstekende uitzendbureau die in minder dan een week tijd een nieuwe baan voor me hebben gevonden. Alle medewerkers zijn hartstikke vriendelijk, respectvol, grappig en sociaal. Opzoek naar een nieuwe baan? dan ben je bij deze uitzendbureau op het goeie adres!"
Dannysonn
“Hans is echt een top vent! Staat altijd klaar voor zijn personeel en gaat er echt voor, 1 van de weinige uitzendbureaus waar ik tenminste op bouwen kan en vertrouwen kan!"
Rolf van Doorn
“Breevaart Personeel heeft veel kennis van verschillende sectoren en is in staat om op maat gemaakte oplossingen te bieden die voldoen aan de behoeften en wensen van hun klanten en werknemers. Ik kan Breevaart Personeel dan ook ten zeerste aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar een professionele en betrouwbare partner in personeelszaken!"
Clifton Chery
“In slechts 5 werkdagen een baan als Lasser bij Breevaart Personeel verkregen. In een vrij ontspannen sfeer middels een open sollicitatie met Rick en zijn bemiddeling, kwam dit vlotte resultaat tot stand. Geweldig."
© 2023 Breevaart Personeel  - Sitemap - Website realisatie door Vanderperk Groep